Beogram RX2 (model 5833) skips backward

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #30821
    woz2
    BRONZE Member
      • Topics Started 1
      • Total Posts 1

      I’m trying to revive a Beogram RX2 (model 5833) that I purchased in 1988. It’s been in storage for years. Unfortunately shortly after the tone arm lands and plays the first few turns, it skips backward, plays a fews turns, skips back, repeat. I investigated under the platter and there’s nothing obviously wrong. The tone arm moves freely when it is in the raised position, but when it drops to playing mode there is a small force that pushes it towards the rim of the record. (I verified this by removing the platter so that tone arm drops into free space: no matter where I cue from in the up position, the arm swings right to the rim soon after it drops down.) It doesn’t seem to be a lubrication problem because everything moves freely. The cartridge is the original MMC3 and the down force is set to 1.3 grams. I increased the down force to 2 grams and the same thing happens. The antiskate setting (on the underside) is set correctly for the cartridge. The cartridge and stylus appear to be in good condition when I inspect them with a 5X jewelers loupe. Any pointers on what to try next?

      #30861
      osvaldo58
      BRONZE Member
        • Topics Started 1
        • Total Posts 4

        Hi,in my BEO 5000 similar to RX2 IS THIS THE PROBLEM pivot tonearm with a broken ,see a little 2 piece aluminium for replacement plastic with a service manual dismanteling face plate aluminium  and verify this ,is possible if no you must check all mecanism of tonearm ,sorryfor my english

      Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
      • You must be logged in to reply to this topic.